T.C.
BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ
Fen-Edebiyat Fakültesi
İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü
Sevgili Öğrencilerimiz,
İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne hoş geldiniz! Bu yeni yolculukta, sadece dil becerilerinizi geliştirmekle kalmayacak, aynı zamanda dünya edebiyatının en önemli eserlerini ve yazarlarını da keşfedeceksiniz. Farklı kültürler ve dönemler arasında köprüler kurarak, dilin ve edebiyatın insan deneyimini nasıl zenginleştirdiğini yakından gözlemleme şansı bulacaksınız. Eleştirel düşünme yeteneklerinizi geliştireceğiniz ve edebiyatın derinliklerine doğru çıktığınız bu yolculukta, sizlere başarılar diliyoruz. Hep birlikte öğrenmek ve büyümek için sabırsızlanıyoruz!
Şimdiden başarılar dileriz.
Bölüm Kurulum Gerekçesi
Bir İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü kurmak, öğrencilere dil becerilerini geliştirme, İngiliz kültürüne ve diğer kültürlere karşı derin bir anlayış sunmanın yanı sıra onlara küresel düzeyde bir bilinç kazandırmayı amaçlar. Bölümün kurulmasına ilişkin ihtiyaç analizi göz önüne alındığında, öncelikle İngilizce dilinin uluslararası alanlarda, küresel ticaretten diplomatik ilişkilere, turizmden eğitim kurumlarına kadar pek çok alanda yaygın olarak kullanılmasından bahsedilebilir. Dolayısıyla, küreselleşen dünyada ilişkilerin içiçe girmesi, iletişimin ve seyahat olanaklarının artması nedeniyle özellikle İngilizce dil bilgisi ve yeterliliğine ihtiyaç giderek artmaktadır. Çünkü İngilizce dili eğitim, edebiyat, sanat, medya, bilim, tarih ve kültür gibi alanlarda ortak iletişim aracı olarak ön plana çıkmaktadır. Ayrıca, bu bölüm, İngiliz edebiyatının köklü geleneğini inceleme ve analiz etme fırsatı sağlayarak öğrencilerin eleştirel düşünme ve analitik yeteneklerini geliştirmeye katkıda bulunacaktır. Küreselleşmenin etkisiyle dilin ve edebiyatın çeşitliliği ve çoksesliliği daha da önem kazanmaktadır. İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümleri, öğrencilere farklı kültürel bağlamları ve perspektifleri anlama ve değerlendirme yeteneği kazandırarak onları küresel vatandaşlar olarak yetiştirebilir. Bu nedenle, İngilizce dilini iyi kullanan, dilin kültür ve edebiyat ilişkisini kavramış, iletişim becerileri yüksek ve günümüz dünyasının ihtiyaçlarının farkında olan İngilizce Öğretmenlerine, akademisyenlere, filologlara, çevirmenlere, senaristlere, üst düzey devlet kademelerinde görev alacak donanımlı dil uzmanlarına gereksinim duyulmaktadır.
2020 yılında kurulmuş olan ve öğrenci alınması planlanan İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünün temel amacı bu ihtiyaçları karşılamaktır.
Bölüm Tarihçesi
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün kurulmasına ilişkin teklif, Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 15/01/2020 tarihli toplantısında incelenmiş ve bölüm 2547 sayılı Kanun’un 2880 Sayılı Kanun’la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca 2020 yılında kurulmuştur.
Programımız yakın gelecekte İngiliz Dili ve Edebiyatı Yüksek Lisans ve Doktora Programı ile Eleştirel ve Kültürel Çalışmalar açmayı planlamaktadır.
Program Hakkında Genel Bilgiler
İngiliz Dili ve Edebiyatı programı 4 yıllık lisans eğitimi vermektedir. Öğrencilerin diğer bölümlerden almak zorunda oldukları zorunlu ve seçmeli dersler hariç, öğretim dili İngilizce'dir. Tüm öğrencilerden bölüm derslerine başlamadan önce, Hazırlık Atlama Sınavını başarı ile geçerek İngilizce dil yeterliliğini kanıtlamaları beklenmektedir. Sınavdan başarılı olanlar bölüm derslerine kayıt olarak eğitimlerine devam edebilirler. İngilizce Yeterlilik Sınavından başarısız olanlar ise Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu bünyesinde hazırlık programını tamamlamak zorundadırlar.
Kazanılan Yeterlilik
Lisans Diploması
Yeterlilik Düzeyi
QF-EHEA: 1
EQF-LLL: 6
Eğitim Dili
İngiliz Dili ve Edebiyatı programının eğitim dili İngilizce'dir.
Eğitim Türü
Tam zamanlı eğitim
Kayıt Koşulları
Öğrencilerin lisans programına kayıt olabilmeleri için Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilmiş geçerli bir lise diplomasına veya Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tanınmış diğer uluslararası diplomalara sahip olmaları gerekir. Öğrenciler, Ulusal Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavının İngiliz Dili 1 sınavında başarılı olmalıdır.
Uluslararası öğrenciler için kayıt/kabul koşulları:
Uluslararası Öğrenciler, Yükseköğretim Kurulu Uluslararası Öğrenci Kabul Yönetmeliği ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi tarafından her akademik yıl için açıklanan Uluslararası Öğrenci Kabulüne ilişkin kriterlere uymak zorundadır.
Kurumlar Arası Kredi Transferleri İçin Gerekli Koşullar
Lisans programlarına yatay geçiş ve kurumlar arası kredi transferlerinde, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) düzenlemeleri, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Önlisans, Lisans Akademik Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Senatosu tarafından belirlenen kriterlere uyulur. Ayrıntılı bilgi için lütfen İngiliz Dili ve Edebiyatı programı ile iletişime geçiniz.
Amaçlar ve Hedefler
Bölüm, öğrencilerin İngiliz edebiyatı ve kültürü üzerine disiplinler arası araştırma yapmak ve çalışmalarının sonuçlarını ulusal ve uluslararası akademik ve sosyal platformlarda uygulamak ve paylaşmak için gerekli beceri, yeterlilik ve bilgiyi edinmelerini ve çalışmalarını sağlamayı amaçlamaktadır.
Program Öğrenme Çıktıları:
Program çıktıları hazırlanırken Bolonya Süreci, Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilik Çerçeve kriterleri (TYYÇ- 6. seviye) ve FEDEK kalite süreçleri dikkate alınmıştır. Bu programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler aşağıdaki bilgi, yetkinlik ve becerileri kazanırlar;
BİLGİ
Programın Profili
İngiliz Dili ve Edebiyatı lisans programı, öğrencilere genel olarak edebiyat ve alana özel dersler aracılığıyla İngiliz edebiyatı hakkında temel bir anlayış kazandırmayı amaçlamaktadır. Program İngiliz edebiyatının ana türlerini ve dönemlerini kapsayan dersleri içermektedir. İngiliz Dili ve Edebiyatı derslerinin yanı sıra İngiliz Kültürü Çalışmaları dersleri de verilmektedir. Metin analizi ve eleştirisi de derslerin yürütülmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Program ayrıca öğrencilere üniversite genelinde İngiliz Edebiyatı, Amerikan Edebiyatı ve Karşılaştırmalı Edebiyat, Dilbilim, Beşeri Bilimler ve Sosyal Bilimler alanlarında seçmeli dersler sunmaktadır.
Bölüm lisans dersleri teoriktir; ancak sınıf içi etkinlikler ve ev ödevleri ile derslerde edinilen bilgilerin uygulaması yoğun bir şekilde desteklenmektedir. Genellikle, birinci ve ikinci yıl zorunlu dersleri, öğrencinin çalışma alanıyla ilgili temel bilgi ve becerileri geliştirmesini sağlamak için tasarlanmıştır. Üçüncü ve dördüncü sınıf dersleri ise İngiliz edebiyatının türlerini, dönemlerini, öne çıkan yazarlarını ve eserlerini edinilen bilgi ve beceriler ışığında incelemek üzere tasarlanmıştır. Bölüm seçmeli dersleri ise “Çeviri”, “İngiliz Kültür Çalışmaları”, “Amerikan Kültürü ve Edebiyatı” ve “Dilbilim” gibi diğer alanlara yönelen öğrencilerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde tasarlanmıştır.
Bütün lisans dersleri bir yarıyıllık derslerdir ve sadece belirli yarıyıllarda açılırlar. Prensip olarak tek sayı kodlu dersler güz yarıyılında, çift sayı kodlu dersler ise bahar yarıyılında açılır. Lisans programında ön koşullu ders bulunmamaktadır; ancak öğrencilerin sırasına göre sonraki dönemlere kayıt yaptırmaları önemle tavsiye edilir.
İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Lisans Programı 8 yarıyıldan oluşmaktadır. 8 dönemlik müfredat programı hazırlanırken gerek Bolonya Süreci ve Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilik Çerçeve kriterleri (TYYÇ- 6. seviye) gerekse FEDEK (farklı disiplinlerdeki Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri programları) kalite süreçleri dikkate alınarak hazırlanmıştır. Bu bağlamda, her dönem, 30 AKTS'lik (1 AKTS 30 çalışma saatinden oluşmaktadır) ders yüküne sahip olacak şekilde tasarlanmıştır ve tüm program 240 AKTS ders yüküne sahiptir. Bolonya Süreci, Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilik Çerçeve kriterleri ve FEDEK kriterleri doğrultusunda programın %30’u seçmeli derslerden oluşmaktadır. Diğer seçmeli dersler üniversitenin/fakültenin seçmeli ders havuzundan seçilebilir.
Ayrıca, öğrencilerin programda belirtilen üniversitenin standart zorunlu derslerinden başarılı olmaları gerekmektedir.
Sınav Yönetmeliği, Ölçme ve Notlandırma
Her dersin ölçme ve değerlendirme yöntemleri “Değerlendirme Yöntemleri” bölümünde tanımlanmaktadır. Öğrencilerin sınavları ve akademik puanları için Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ön lisans, Lisans Akademik Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği uygulanır.
Çift Anadal ve Yandal Program Olanakları
Fakültenin birbirleriyle ilinitili çeşitli programların birleşimiyle oluşan ve eş zamanlı lisans diplomaları sağlayan çift anadal programları bulunmaktadır. Diğer bölüm öğrencileri İngiliz Dili ve Edebiyatında 240 AKTS içeren çift anadal programını tamamlayarak, lisans diploması alabilirler.
İngiliz Dili ve Edebiyatı programı ayrıca yandal başvuruları da kabul etmektedir. Öğrenciler 9 ders alarak (49 AKTS), İngiliz Edebiyatında yandal diploması alabilirler.
Bölümümüzden çift ana dal ve/veya yan dal diplomaları alan öğrenciler, Yüksek Lisans eğitimlerine İngiliz Edebiyatı, Amerikan Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Dünya Edebiyatı, Çeviri Çalışmaları, Dilbilimi, Uygulamalı Dilbilimi, Cinsiyet Çalışmaları, Kültür Çalışmaları, Uyarlama Çalışmaları, Bölge/Ülke Çalışmaları, İletişim ve Eğitim alanlarında ya da sosyal ve beşeri bilimlerde disiplinler arası programlarda devam edebilir.
Çift Anadal ve Yandal başvuruları, ölçme ve değerlendirme esasları ile mezuniyet şartları üniversitenin Çift Anadal/ Yandal Yönergesi doğrultusunda gerçekleştirilmektedir.
Erasmus Değişim Programı için gerekli koşullar
Öğrenci, Erasmus Öğrenci Hareketliliği kapsamında ev sahibi Üniversitede eğitim süresini tamamladıktan sonra, aldığı dersleri ve notları gösteren transkripti ile İngiliz Dili ve Edebiyatı programına fakültemizde devam eder. Bu dersler ve notlar, Avrupa Birliği Ofisi tarafından sunulan ders denklik tablosu dikkate alınarak Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi not sistemine aktarılır. Ders denklik tablosu, program başkanlığı tarafından onaylandıktan sonra Dekanlığa sunulur. Fakülte Yönetim Kurulu'nun onayından sonra evraklar işlenmek üzere Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı'na iletilir. Öğrencinin dönüşü ile ilgili işlemler böylece tamamlanır.
Farabi Değişim Programı için gerekli koşullar
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve Farabi Değişim Programına ilişkin protokol imzalayan yüksek öğretim kurumlarında Farabi Değişim Programı öğrencisi olabilmek için başvuran lisans öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının en az 2.0/4 olması gerekmektedir.
Ayrıca, öğrencilerin diğer yükseköğretim kurum/kuruluşlarında almayı planladıkları derslerin kredi ve içerik açısından Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde verilen derslere eşdeğer olup olmadığı başvuruların değerlendirilmesinde öncelikli olarak dikkate alınır.
Mezuniyet Şartları
Öğrenimlerini tamamlayan öğrenciler lisans diploması ile filolog unvanı alırlar.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Lisans Programından mezun olabilmek için öğrencilerin 240 AKTS ve 4.00 üzerinden en az 2.00 not ortalamasına sahip olmaları ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ön lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi'ne uymaları gerekmektedir.
İleri Çalışmalara Erişim
QF-EHEA: 2
EQF-LLL: 7
Program Direktörü
Prof. Dr. Ali GÜNEŞ
Bölüm Başkanı
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Gölköy Yerleşkesi 14030, Merkez / BOLU/TÜRKİYE
Telefon: +90 374 254 10 00, Dahili. 5215
E-posta: ali.gunes@ibu.edu.tr
gunesali1@gmail.com
gunesali_1@hotmail.com
Web: http://www.ibu.edu.tr